20:08

Veritat i perspectiva per José Ortega y Gasset.


1.- Idees principals

Allò que un veu no es el mateix que veu un altre. Les perspectives d’una mateixa cosa varien segons el punt de vista. Tot i que hi hagi diferents punts de vista, això no vol dir que un d’ells a de ser cert i l’altre fals.

2.- Títol

Diverses perspectives de la realitat.

3.- Què podem conèixer els individus de la realitat?

- Podem conèixer-la tal qual és? Per què?

Per molt que dues persones vegin una mateixa cosa, una ho veurà des de la seva perspectiva i l’altra des de la seva pròpia. Mai dues persones podran veure des de posicions diferents el mateix en una mateixa cosa ja que potser per a una aquella cosa li implica uns sentiments i per a l’altra uns altres. Però tot i així, que dues persones tinguin dues perspectives diferents no vol dir que una d’ambdues sigui falsa, sinó contràriament les dues son certes per a cada subjecte. Per això entre totes dues pot haver-hi una de tercera que les representi. D’aquesta manera cada perspectiva es d’una persona i cada persona un univers insubstituïble. Sense aquest canvi tant la veritat com la vida quedarien en un segon pla.

4.- A quin mètode pertany?

Trobo que en aquest text l’autor utilitza perspectivisme que manté l’afirmació que si es pot arribar al coneixement de la realitat però agafant diverses perspectives i mesclant-les entre si, ja que cadascú de nosaltres té la seva pròpia visió de la realitat. El podríem comparar amb el dogmatisme, que pressuposen la capacitat del coneixement des d’una actitud ingènua i amb uns fonaments radicals i lamentables.